Rare Romantic Czech Operas

Started by mikehopf, Friday 28 September 2012, 21:54

Previous topic - Next topic

mikehopf

Tonight ( Saturday) Czech Radio - Vltava is broadcasting what appears to be two very rare Czech romantic operas by Sebor & Rozkosky.

How exciting is that!

Alan Howe


mikehopf

Well, Alan, I'll certainly try.

Here's more details:

Operní večer z archívních nahrávek Českého rozhlasu Plzeň: Karel Šebor: Templáři na Moravě Výběr scén z romantické opery o třech dějstvích na libreto Karla Sabiny.
Osoby a obsazení: Anežka z Vartenberka (Lilka Ročáková), Vraník z Obřan (Ivan Kusnjer). V dalších úlohách zpívají Miloš Ježil, Aleš Hendrych, Karolina Hromádková a Helena Buldrová. Pěvecký sbor Čs. rozhlasu v Praze se sbormistrem Milanem Malým a Plzeňský rozhlasový orchestr řídí Ivan Pařík. Nahráno v roce 1982. Karel Bendl: Starý ženich Výběr scén z prostonárodní opery o třech dějstvích na libreto Karla Sabiny. Osoby a obsazení: Václav, mladý rolník (František Havelka), pan Franc, vrchnostenský písař (Karel Průša), Hanička, dcera mlynáře (Lilka Ročáková), Hovora, student (Blanka Vítková), Vojtěch, mladý rolník (Miloš Ježil). Pěvecký sbor Čs. rozhlasu v Praze se sbormistrem Milanem Malým a Plzeňský rozhlasový orchestr řídí Bohumír Liška.
Nahráno v roce 1980.

Josef Richard Rozkošný: Svatojanské proudy Rozhlasová zkratka romantické opery o čtyřech dějstvích na libreto Eduarda Rüffera.
Osoby a obsazení: Bořita, lesník (Aleš Hendrych), Julie, jeho dcera (Natálie Romanová), Horymír, horník (Vladimír Doležal), Hrabě Čeněk z Libočan (Ivan Kusnjer), Vltavka, vltavská víla (Lilka Ročáková). Pěvecký sbor Čs. rozhlasu v Praze se sbormistryní Miriam Němcovou a Plzeňský rozhlasový orchestr řídí Vít Micka.
Nahráno v roce 1987.
Připravil a uvádí Zbyněk Brabec. (2 hrs., 48 min.)

My Czech is rather rusty ( if not non-existent), but there seems to be a Bendl opera featured as well!

Mark Thomas


Šebor's Templáři na Moravě (The Templars in Moravia) and Svatojanské proudy (St John's Rapids) by Rozkošný (1833-1913) date from 1865 and 1871 respectively. I can't find out much about about Rozkošný's piece, but the work by Šebor (1843-1903) was very well received in its day and was reckoned to be his master work. Bendl's comic opera Starý ženich (The Elderly Suitor - 1883) is being broadcast in the programme too.

Although these are excerpts, not the complete operas, it's a delicious prospect - I'll have a go at recording them too.

Alan Howe


Mark Thomas

Now available in the Downloads board are the 41 minutes of extracts from Karl Šebor's Templári na Morave, a work which I would now love to here in full if these samples are a fair representation. Bendl's Starý ženich and Roskosný's Svatojanské proudy follow later today. Thanks very much for the heads up, Mike, these are great discoveries.

scottevan

This program was repeated on the Czech station Vltava this past Saturday, but I was unable to catch it. And although excerpts from the three separate operas may have once been available in the Downloads board, I'm now unable to locate them. I'm particularly interested in Sebor's "The Templars in Moravia." Any information on that download's whereabouts or access to the recordings would be greatly appreciated.